Ha elkezdünk programozni talán az egyik legfontosabb dolog, hogy kiválasszuk a számunkra legmegfelelőbb nyelvet.

De előtte álljunk meg egy percre, vegyünk egy nagy levegőt, és emlékezzünk meg Luke Perry-re (1966-2019), aki kedden (03.04.) meghalt, masszív sztrókban. A Beverly Hills, 90210; Riverdale; Az 5-dik elem; Szerelem a paradicsomban, és még számos filmben/sorozatban játszott (így ismerősebb, nem?). Nagyszerű ember, apa, és színész volt. Nyugodjon békében!

Most, hogy megemlékeztünk, kezdhetjük is!

python

Ez a személyes kedvencem, és ezt tudom ajánlani minden kezdőnek (és haladónak is). De miért is? Nincsenek benne nehéz program kombinációk (mint mondjuk a C++-ban) angolul van minden (vagyis csak értelmes angol szavak, nincsenek kombinációk. Megtudsz benne adni osztályokat, függvényeket... Van pár Pythonos jelölés, de, ha azokat tudod "nyert ügyed" van. Kötött (meg van adva előre, hogy mit csináljon, és csak azt), és aktív (input-output (az inputból érkező adatoktól változik az output)) programozáshoz ajánlom, designer programozást szerintem nem lehet benne végre hajtani. Szóval python, ha az "alapokat" szeretnéd tudni programozni, de ne becsüld alá, mert többet tud, mint amennyit most kiolvasol a leírásomból - zárójel bezár.

HTML, CSS, JavaScript

HTML: Erre azt tudom mondani, hogy egyszerű, de nehezebb, mint a python. Mivel a HTML-ben is egy-két HTML jelölés van, de többségben angolul van. Ezt használják weblapok létre hozására, itt lehet beilleszteni szöveget, képet, és videót, illetve tagolhatod sorokba, bekezdésekbe. 

CSS: Ez a HTML-el együtt működve teszi csinosabbá a weblapot. A színek, betűtípus, szöveg -és kép elrendezés, és méret változtatásáért felel (ugyanis erre a HTML nem képes). Szóval ezt mondanám a "designer" nyelvnek.

JavaScript: Ezzel tudod interaktívvá tenni a honlapodat, mert, ha csak HTML-t és CSS-t használnál, a felhasználó egy igen jól kinéző, ám unalmas honlapot találna. Ugyanis JS-sel tudod elérni, hogy ha rákkatint mondjuk egy gombra az működjn, vagy értesítések jelenjenek meg.

Ezt a 3-at szerintem egybe érdemes megtanulni (HTML- létre hozás, CSS- design, JavaScript- aktívitás), ugyanis egymást egészítik ki.

C és C++

Hát hmmm... Ez a két nyelv eléggé nehéz, mivel nagyon sok "C/C++-os jelölés" van bennük, de van, amikor nem angolul van a program. De megéri megtanulni őket, ugyanis ezt használjuk operációs rendszerek írásához. Igen az IOS-t, vagy a Windowst is ezekkel írták (meg az Androidot, és a Linuxot is, de nem baj). Ezek előtt mindenképp ajánlom, hogy tanulj meg valami egyszerűbben programozni (én a python-t ajánlom).

Ennyi is lenne remélem tudtam segíteni (akár egy picit is).

Ha már ezt olvasod ez is érdekelhet: Hogyan tanulj programozni?