Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Pár programozó koponya

Pár koponya, akiknek sokat köszönhetünk :)

Ada Lovelace (1815-1852) írta meg a világ első zámítgépes programját 1843-ban.

Grace Hopper (1906-1992) alkotta meg az első olyan fordítóprogramot, amely képes egy emberek által is olvasható kódot számítógéppes kóddá alakítani.

Alan Turing (1912-1954) matematikus fektette le a modern számítástechnika alapjait.

Tim Berners-Lee (1955-) informatikus, fejlesztette ki a a világhálót és a HTML programozási nyelvet.

Bill Gates (1955-) és Paul Allen (1953-) alapította meg a Microsoft számítógépes céget, és ők hozták létre a Microsoft Windows operációs rendszert.

Berdan Eich (1961-) hozta létre a JavaScript programozási nyelvet.

Larry Page (1973-) és Sergey Brin (1973-) informatikusok és egyben internetes vállalkozók. Ők Google keresőmotor alapítói.

Markus Persson (1979-) egy számítógépes játékokkal foglalkozó programozó. Ő alkotta meg a Minecraftot (26.95 USD).

Mark Zuckerberg (1984-) programozó és internetes vállalkozó, eki egyben a Facebook egyik alpító atya is egyben (bár mostanában sok felfordulást okozot).

Ha tetszett és szeretnél még hasonlót -> írd meg kommentben, és remélem tetszett.

 2
Tovább

Válasszunk nyelvet programozáshoz

Ha elkezdünk programozni talán az egyik legfontosabb dolog, hogy kiválasszuk a számunkra legmegfelelőbb nyelvet.

De előtte álljunk meg egy percre, vegyünk egy nagy levegőt, és emlékezzünk meg Luke Perry-re (1966-2019), aki kedden (03.04.) meghalt, masszív sztrókban. A Beverly Hills, 90210; Riverdale; Az 5-dik elem; Szerelem a paradicsomban, és még számos filmben/sorozatban játszott (így ismerősebb, nem?). Nagyszerű ember, apa, és színész volt. Nyugodjon békében!

Most, hogy megemlékeztünk, kezdhetjük is!

python

Ez a személyes kedvencem, és ezt tudom ajánlani minden kezdőnek (és haladónak is). De miért is? Nincsenek benne nehéz program kombinációk (mint mondjuk a C++-ban) angolul van minden (vagyis csak értelmes angol szavak, nincsenek kombinációk. Megtudsz benne adni osztályokat, függvényeket... Van pár Pythonos jelölés, de, ha azokat tudod "nyert ügyed" van. Kötött (meg van adva előre, hogy mit csináljon, és csak azt), és aktív (input-output (az inputból érkező adatoktól változik az output)) programozáshoz ajánlom, designer programozást szerintem nem lehet benne végre hajtani. Szóval python, ha az "alapokat" szeretnéd tudni programozni, de ne becsüld alá, mert többet tud, mint amennyit most kiolvasol a leírásomból - zárójel bezár.

HTML, CSS, JavaScript

HTML: Erre azt tudom mondani, hogy egyszerű, de nehezebb, mint a python. Mivel a HTML-ben is egy-két HTML jelölés van, de többségben angolul van. Ezt használják weblapok létre hozására, itt lehet beilleszteni szöveget, képet, és videót, illetve tagolhatod sorokba, bekezdésekbe. 

CSS: Ez a HTML-el együtt működve teszi csinosabbá a weblapot. A színek, betűtípus, szöveg -és kép elrendezés, és méret változtatásáért felel (ugyanis erre a HTML nem képes). Szóval ezt mondanám a "designer" nyelvnek.

JavaScript: Ezzel tudod interaktívvá tenni a honlapodat, mert, ha csak HTML-t és CSS-t használnál, a felhasználó egy igen jól kinéző, ám unalmas honlapot találna. Ugyanis JS-sel tudod elérni, hogy ha rákkatint mondjuk egy gombra az működjn, vagy értesítések jelenjenek meg.

Ezt a 3-at szerintem egybe érdemes megtanulni (HTML- létre hozás, CSS- design, JavaScript- aktívitás), ugyanis egymást egészítik ki.

C és C++

Hát hmmm... Ez a két nyelv eléggé nehéz, mivel nagyon sok "C/C++-os jelölés" van bennük, de van, amikor nem angolul van a program. De megéri megtanulni őket, ugyanis ezt használjuk operációs rendszerek írásához. Igen az IOS-t, vagy a Windowst is ezekkel írták (meg az Androidot, és a Linuxot is, de nem baj). Ezek előtt mindenképp ajánlom, hogy tanulj meg valami egyszerűbben programozni (én a python-t ajánlom).

Ennyi is lenne remélem tudtam segíteni (akár egy picit is).

Ha már ezt olvasod ez is érdekelhet: Hogyan tanulj programozni?

 3
Tovább

Kihívás elfogadava - 3

Kihívások, amiket soha ne fogadj el (csak, ha elég bátor vagy és vállalod a következményeket)

Nem is firtatnám tovább, kezdjük is hát (és leállok a kényszer rímekkel).

1. Fire Challenge

Ez arról szól, hogy a testedre alkoholt kensz, aztán meggyújtod a tested. Meg ne próbáld, mert, ha szerencsés vagy, akkor erős fájdalom és 1.fokú égési sérülés (vagy 2. fokú, attól függ milyen "erős" a bőröd), de ha szerencsétlen vagy, akár halállal is járhat a "kis challenge day" -> ezt bizonyítja egy amerikai 12 éves lány esete (igaz még nem halt meg, de 99%, hogy meg fog (és most nem, arra gondolok, hogy egyszer mindenki meg fog, hanem a játék miatt):

Viszont van egy kevésbé veszélyes alternatíva (felelőséget nem vállalok):

  1.  Vizezd be a tenyered (és ne töröld le, hogy vizes legyen).
  2. Fogjatok egy öngyújtót, és a kupakjában (tudjátok, ahol ég) van, ilyen kis fekete valami, és azt tegyétek a vizes tenyeretekbe.
  3. Gyújtsátok meg. (Ne feledjétek: forogjon a kamera)
  4. ( Küldjétek el nekünk instán)

challenge  értékelés tipp

2.Só és jég kihívás

Itt azt kell tenned, hogy sót raksz a kezedre, ezután pedig jeget nyomsz rá -> ez égési sérüléshez vezet (ahogy látom az idei trend kihívásai az égési sérüléshez vezetnek). Ezt szintén ne tedd, ehelyett találjatok ki valami hűsölős kihívást (pl.: igyál meg egy pohár limonádét, amiben 15 jégkocka van, és az lesz a kihívás királya aki a legtöbb jégkockával megtudja inni).

challenge  értékelés tipp

3. Banana and Sprite Challenge

Ez annyira nem veszélyes, mint a többi, de ez se a legegészségesebb. Ugyanis a kihívás teljesítőjének meg kell ennie 1 vagy 2 banánt, utána rá kell inni 1 liter Spriteot (azonnal, egybe) -> ez 99,9%-ban hányáshoz vezet, ami eleve nem kellemes, de így még egészségtelen is.

Ehelyett kipróbálhatnád az 1. részben található Marshmallow Challenget.

4. Mosógató kapszula evés

Bele halni nem fognak, de károsodást okozhat

Mondta Zacher.

Ne próbáld ki! A folyékony mosogató kapszulát rengeteg káros anyag van benne lehet, hogy nagymamásan hangzik, de magadnak teszel vele jót, ha ezt most kihagyod.

Ahogy a videóban is látszik, olyan italokat összekeverhetsz, amik hasonlítanak rá, így becsapva követőidet.

5. Pen Challenge

Itt most nem, arra kihívásra gondolok, ahol egy bizonyos féle tollal/filccel kell rajzolnod, hanem amikor egy tollal kell végig vágnod a hátad/kezed -> ez fájdalmas, maradandó károsodást okoz. Ez eszetekbe se jusson, hogy kipróbáljátok, ehelyett rajzoljatok, vagy nézzétek meg a TRY NOT Challengekről szóló posztunkat és teljesítsétek a kihívásokat.

Ezeket a kihívásokat NE próbáljátok ki, de az alternatívákkal szabadon próbálkozzatok.

 0
Tovább

CHATElés magas fokon

Mi az, amit minden ember csinál? Levegőt vesz, eszik, iszik (vagy mégsem?). Nem! CHATEl (és mi van azokkal, akik azt sem tudják mi az, hogy telefon - mondod te) jó, igen nem mind a 7,5 milliárd ember (csak 7,4999999999999999 matematikailag 7,5 milliárd), szóval mindenki akinek a közelében van telefon (és most a ki nyomógombosokra is gondolok).

Most, hogy ezt letisztáztuk kezdjük is el! (Ha végig olvastad, töltsd ki a végén a tesztet.)

Az SMS

Gondolom mindenki, aki olvassa ezt az (értelmesnél értelmesebb) posztot az már használta, de a lényeg csupán annyi, hogy pénzbe kerül, és nem kell hozzá net csak hálózati kapcsolat/térerő (ami kell a Nethez is). Lehet rajta szöveg, kép, videó, hang, matrica, és IPhonon Digital Touch formátumú üzenetet küldeni.

3 csillag a gyorsaságra/megbízhatóság, mert van amikor azonnal elküldi, de van amikor napokba telik elküldeni.

3,5 csillag a funkciók, mert csak az alapfunkciók vannak benne +matrica (+IP-on DT)

Az e-mail

Ahogy az SMS-t szerintem ezt is használtad már. Itt is csak a lényeget említeném, ahhoz, hogy küldjünk rajta szöveget, képet, videót, hangot, vagy dokumentumot az internet elérést jobb, ha chekkoljuk. Vannak különböző méretű mail-ek van kicsi és nagy (1-10Gigáig), valamint óriás(10+Giga).

4,5 csillagot a megízhatóság/gyorsaság, mert 1mp-1óráig terjed az elküldésnek az idő tartalma.

4 csillag a funkciók mennyisége (alap funkciók+ dokumentumok)

Viber, Skype, és társaik

Ez egy, olyan kategória aminek legalább egy tagjával már biztos találkoztál. Ezek mind másak és másak mindegyiknek más-más előnye, és hátránya van. De ami mégis közös bennük az, hogy kell hozzá Net. Szöveg, VideóChate, fotó, videó, hang, link, és matrica küldési lehetőség van (amit lehet privátban és nyíltan is). A képekre lehet írni (illetve van, ahol filtereket is lehet rá rakni). Ja és látod, ha látta az üzenetet akinek kültted (ilyenkor leszel ideges, amikor kérdeztél valami fontosat és tudod, hogy látta, de nem válaszol neked) Itt látható pár, ilyen CHATE szakos app:

4,5 csillag a gyorsaság/megbízhatóság kategória, mert ha jó a Net akkor 1-2mp, de ha nincs net, akkor szívtad.

4 csillagot kapnak a funkciók, mert az alapokon kívül vannak jó funkciók.

Messenger, és a közösségi média CHATE

Ebbe a kategóriába tartoznak a közösségi m. Chatejei (pl.:Insta CHATE, SnapeChate, Messenger). Ha jelen vagy a k.m.ban, akkor itt is jelen vagy. Ennek azaz előnye van, ha pl.: használod a FaceBookot ugyanazzal a jelszóval és felhasználó névvel tudod használni a Messengert, ahol vannak pluszba játékok (ugye másnak is ismerős az érzés, amikor neked van x játék a telefonodon, de a barátodnak 10000000000000x játéka, mert van Messengere és korlátlan mobil Nete, és ő nyúlja le mindig a te telefonod).

 4 csillag a megbízhatóság/gyorsaság, mert nem a legbíztonságosabb, de ellenben gyors.

 4,5 csillag jut a funkciókra, mert az alapokon kivül sok jó funkció van bennük, de még hiányzik belőlük (1-2).

Szuper, hogy ezt most mind elolvastad (gondolom sokkal okosabb lettél), de jöjjön a válasz az eredeti kérdésre neked, melyik való:

Ha nem müködne a quiz itt a link.

Remélem tudtam segíteni :)

 0
Tovább

Kihívás elfogadva - 1

Sziasztok! Ez a "sorozat" arról fog szólni, hogy kihívásokat (1 rész - 5 db) tesztelünk, és értékelünk a szerint, hogy mennyire nehéz teljesíteni, illetve ha veszélyes, milyen nem veszélyes alternatívái vannak.

Elsőre arra gondoltam, hogy viccesebb kihívásokat tesztelnénk.

1. Marshmallow Challenge

Ebben az a jó, hogy 3 fajta kihívást is takar, de nem baj.

a, Itt csak, annyi dolgod van, hogy számold hány pillecukor (vagy bármi amiben megegyeztek) fér be a szádba, de figyelj arra, hogy bele ne fulladj. Az nyer akinek a több pillecukor van a szájába.

4,5 csillag, mert nem a legveszélytelenebb, de nagyon vicces tud lenni.

b, Talán egy picit ismertebb neve a Chubby Bunny Challenge, ami nagyon hasonló az előzőhöz, csak annyiban különbözik, hogy minden egyes pillecukor után ki kell mondani, hogy Chubby Bunny. Innentől végig ugyanaz, mint az előző.

c, Ismertebb neve Spagetti Tower Challenge, ami arról szól, hogy spagettiből kell úgy tornyot építeni, hogy csupán csak pillecukrot használhatsz hozzá, ragasztót nem. Elsőre könnyűnek hangzik, de nem az, szóval ne add fel, ha párszor feldől, ha meg már végképp feladnád törd félbe a spagettit, úgy stabilabb. Az nyer, akinek magasabb a tornya. Itt az én végeredményem:

Persze még sokféle képen fellehet építeni, ami sokkal magasabb.

4,5 csillag, mert nem a legegyszerűbb, de ez teszi viccesé.

2. Food or Not Challenge

Ez arról szól, hogy távolról kell megállapítani 2, vagy több dologról, hogy melyik azaz egy dolog amelyik étel. Itt annak megy a pont, aki eltalálja melyik kaja. Egy kicsit otthonosítottabb változata, hogy 2 letakart tányér random választani kell 1-et, és az kap pontot, akinél a kajás tányér van.

4,5 , mert nagyon vicces ellenben egy kicsit drága mulatság.

3. 10 Year Challenge

Ez a kihívás, arról szól, hogy egy mostani, és egy 10 évvel ezelőtti képet egy más mellé raknak. Ez mondjuk inkább meghökkentő, mint vicces. Pár ilyen kép:

5 csillag, mert igazából nincs benne semmi rossz, de megnézhetjük menni változás történt 10 év alatt.

4. Straight Arm Challenge

Ez arról szól, hogy a fejed fölé emelsz egy vízzel teli palackot, és onnan kell a szádba önteni a vizet, ami 99,99%, hogy nem fog menni.

4,5 csillag, mert nagyon vicces tud lenni, de nem valószínű, hogy túl jó érzés amikor rád ömlik egy üveg víz

5. Whisper Challenge

Ennek két verziója van:

a, Egyik ember hangos zenét hallgat fejhallgatóval, amíg a másik mond neki egy szót, amit ki kell találnia. A hallására nem támaszkodhat, így vicces szituációk tudnak születni.

b, Olyan videót kell csinálni, amiben csak suttoghat az illető, és különböző dolgok hangját teszteli közel egy mikrofonhoz. ASMR más néven így ismertebb.

 0
Tovább
«
12